Vennootschap of eenmanszaak?

Home » Tips & nieuws » Vennootschap of eenmanszaak?

Vennootschap of eenmanszaak?

Beide hebben voor- en nadelen. Het opstarten van een eenmanszaak is relatief gemakkelijk: je beslist alles zelf, je hebt geen minimumkapitaal nodig en ook de boekhouding kan relatief eenvoudig. Aan de andere kant ben je bij een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk, voor alles. Je inkomsten worden belast via jouw personenbelasting, dus aan een hoog tarief. En je draagt alle financiële risico’s.

Bij het opstarten van een vennootschap komt meer kijken. Je hebt een startkapitaal nodig en voor de oprichting moet je naar de notaris. De administratie en de boekhouding zijn wat complexer en je moet meer regels en procedures volgen. Daar staat tegenover dat je bij een vennootschap maar beperkt aansprakelijk bent: je draagt minder financiële risico’s en je fiscaal statuut is voordeliger dan dat van een eenmanszaak. Vennootschappen worden aan een lager tarief belast dan particulieren.

Deel mij:

14 mei 2021 | Starters

Waarom Konsilium Vobis?

Konsilium Vobis is een ITAA-accountant met ruim vijftien jaar ervaring. Deskundig advies op maat, persoonlijke aanpak en inspirerende begeleiding: dat is waar Konsilium Vobis voor staat.

Kelly Janssens:

“Ik beschouw elk dossier persoonlijk. Als was het mijn geld. Voor elke klant bekijk ik alle opties voor boekhoudkundige en fiscale optimalisaties. ”

Konsilium Vobis helpt je graag met

Boekhouding

Fiscaliteit

Begeleiding starters